Pages

Tuesday, 29 September 2015

Bungee jumping in Taupo

(Norwegian text further down)
I didn't have very many plans when going to New Zealand. I still don't, in fact. I am currently in Wellington with no idea how the next month will look (but more on that later). However, I did have a few things I wanted to do: I wanted to visit Hobbiton (check), I wanted to go to the Waitomo Glowworm caves (check), I wanted to do some hikes (which I have, but I want to do more), and I wanted to bungee jump.

Now I'm not a person who takes a lot of physical risks. But even though I'm in no way an adernaline junkie, somehow the idea of bungee jumping got stuck in my head. Maybe because I wanted to prove to myself that I could do it, that the fear wouldn't hold me back. Maybe just to be able to experience what it's like to fall 47 metres toward the ground (luckily a river in this case, which somehow makes it less scary).

Queenstown is the most popular place to bungee jump in New Zealand - it was where it all started, and there are several different jumps there. Taupo is the most popular on the North Island, and as I happened to be there I thought 'well, why not now?'. And I did it! And it was okay. I talked to a Canadian guy afterwards, and he said that all he wanted to do was just go again. For me the one time was plenty.

And like most things in life, the scariest part was before I jumped.
............


Jeg hadde ikke veldig mange planer da jeg dro til New Zealand. Det har jeg fortsatt ikke. Akkurat nå er jeg i Wellington, og jeg aner ikke hvordan den neste måneden kommer til å se ut (men mer om det senere). Men jeg hadde fortsatt noen få ting jeg hadde lyst til å gjøre: jeg ville besøke Hobsyssel (gjort), jeg ville dra til gløderormhulene i Waitomo (gjort), jeg hhadde lyst til å gå noen turer, særlig i fjellet (og det har jeg gjort, men jeg vil fortsatt gå flere turer), og jeg hadde lyst til å hoppe i strikk.

Jeg er ikke en person som tar mange fysiske riske. Men selv om jeg på ingen måte er en adrenalinjunkie hadde ideen om å hoppe i strikk på en eller annen måte blitt med meg. Kanskje fordi jeg ville bevise for meg selv at jeg faktisk kunne gjøre det, at frykten ikke ville holde meg tilbake. Kanskje bare for å oppleve hvordan det føles å falle 47 meter ned mot bakken (eller elven, som er litt mindre skremmende).

I New Zealand er Queenstown det mest populære stedet å hoppe i strikk - det var der det hele begynte. Taupo er det mest populære stedet på Nordøya, og siden jeg var der tenkte jeg "hvorfor ikke bare gjøre det nå?". Og jeg gjorde det! Og det var okay. Jeg snakket med en kanadisk fyr etterpå, og han sa at nå hadde han bare lyst til å gjøre det igjen. En gang var mer enn nok for meg.

Men som de fleste andre ting i livet var det mest skummelt før jeg hoppet.

And a little video clip, of me sounding slightly terrified.


No comments:

Post a Comment